tiistai 14. huhtikuuta 2015

Pomona

Sinikan yksi suosikeista, mitä kaapin perukoilta löytyy, on nämä kaksi Pomona hillopurkkia. Arabian valmistama Pomona-sarjan koristekuviot on suunnitellut Raija Uosikkinen, sarjaa valmistettiin vuosina 1965-75. Tänä vuonna sarja täyttää siis 50 vuotta. 

Pomona-sarjaan kuuluu yhdeksän erilaista koristetta: omena, herukka, mansikka, luumu, appelsiini, karviainen, puolukka, mustikka ja hunajamehiläinen. Hillopurkin lisäksi sarjaan kuuluvat erilaisia ruoan valmistukseen, tarjoiluun ja säilyttämiseen tarkoitettuja astioita. Sinikka on nähnyt kirpputoreilla hillopurkkien lisäksi erilaisia kannuja ja posliinisen leikkuulaudan. Pieniä kermakkoja on koristeltu useammalla Pomona-kuviolla, mutta kaikki osat kattavaa astiasarjaa löytyy vain mansikka-, luumu-, ja omenakoristeella.

Sinikan mummolla oli mansikkakoristeinen hillopurkki, jossa mummo säilytti voita, purkki nostettiin aina ruokailun yhteydessä pöytään tarjolle. Mummolassa syötiin oikeaa voita, koska Sinikan pappa ei suostunut syömään mitään kissanraadoista tehtyä margariinia.

Entisessä elämässä Sinikalla ja Sinikan sulhasella oli kaikki Pomonot edustettuina, mutta Sinikalla jäi vain nämä kaksi: puolukka ja appelsiini. Sinikka taitaa ruveta nyt keräämään kaikki kuviot takaisin itselleen keittiötä koristamaan, hillopurkkien hinnat eivät missään taivaissa ole, mutta välttämättä niitä ei aina kovin helposti löydä. Jos kotoasi löytyy kyseisiä purnukoita, vihjaise Sinikalle, niin ruvetaan hieromaan kauppoja. 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti