sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Kohti ekologisempaa siivousta



Kevät, tuo ihana aika vuodesta on täällä taas, jokainen meistä voi puhjeta kevään tullen ihanaiseen kukoistukseen ja pois pyyhkäistä talven jättämän tunkkaisuuden pois ympäriltä pyörimästä. Niin ihanaa aikaa kun kevät onkin, mutta armoton valo näyttää kaiken pölyn ja pesemättömät ikkunat kotona ollessa. Sen takia Sinikka päätti kirjoittaa muutaman rivin siivouksesta, joka on nyt jäänyt pitkäksi aikaa kokonaan käsittelemättä tällä sivustolla. 

Näinä aikoina, kun jokainen meistä ympäröi itsensä valtavalla määrällä erinäisiä kemikaaleja, niin on hyvä ottaa isoäitien niksit käyttöön kotona siivotessa. Voi sitten hyvällä omatunnolla puleerata kotiaan ekologisilla vaihtoehdoilla ja silti käyttää meikkituotteita ja sumuttaa valtavan määrän hiuslakkaa nutturuunsa, eikös vain?

ETIKKA

Etikka on vanha ja pitkään käytetty puhdistusaine, jonka avulla voit puhdistaa erilaisia tahroja kodin pinnoilta. Etikka on ympäristöystävällinen ja tehokas puhdistusaine, mutta ihan kaikkiin pintoihin etikka ei sovellu. Älä missään nimessä käytä etikkaa: marmori, emali tai alumiini pinnoille. Etikka sopii hyvin pinttyneeseen likaan ja sillä saa hanat ja altaat kirkkaiksi. Tee etikasta pesuseos niin, että sekoitat yksi osa etikkaa ja kaksi osaa lämmintä vettä ( ei kuumaa, koska muuten etikka haihtuu). Ikkuoiden pesuun etikka sopii myös mainiosti, kirkkaat ikkunat saat, kun laitat pesuveden joukkoon 1 rkl etikkaa ja muutaman tipan käsitiskiainetta eli Fairya.

RUOKASOODA

Ruokasooda on monille tuttu leipomisen yhteydessä, mutta monikaan ei ole varmaan käyttänyt sitä kotona siivouksessa. Ruokasooda mm. valkaisee, puhdistaa ja poistaa pinttynyttä likaa ja epätoivotun hajun poistossa ruokasooda on ehdoton. Ruokasooda on jauhemaisen koostumuksensa ansiosta erittäin hyvä silloin, kun pitää jotain likaista kohtaa hangata ja vaikka pitäisi kovastikin hangata, niin pinta ei naarmuunnu soodaa käyttäessä. Sinikka käyttää ruokasoodaa mattojen raikastukseen. Keväisin verhojen vaihdon yhteydessä, täytyy myös vaihtaa kesämatot lattialle ja vintillä/varastossa olleet matot tuppaavat haista ummehtuneelle. Matot kannattaa ensin tuulettaa ja tampata kunnolla, jos olet laiskanpuoleinen emäntä niin imurointi riittää, sen jälkeen ripottele ruokasoodaa tasainen kerros maton päälle, anna vaikuttaa 40-60 minuuttia ja imuroi ruokasooda pois. Tunkkaisuus on tipotiessään. 

SITRUUNA

Muutaman kuukauden päästä siman valmistuksen yhteydessä jätä muutama sitruuna sivuun ja käytä ne kotisi siivoukseen. Tuoreen sitruunan mehulla voit mm. kirkastaa tummuneet laatat. Halkaise sitruuna kahtia ja hiero puolikkaalla laattojen päältä, jos pelkäät, että sitruuna haurastuttaa laattojen saumavälit niin huuhtele sitruuna vedellä pois, tehokkaamman puhdistavan vaikutuksen saat, kun hankaat vielä harjalla sitruunalla pyörityksen jälkeen. Sitruunalla peset myös oikein tehokkaasti suihkukaapin seinät/ovet: pyörittele puhdistettava kohta sitruunalla, jos haluat tehokkaampaa puhdistusta, niin pyörittelyn jälkeen hankaa sitruunan mehulla kostutetulla siivousienellä likaista kohtaa ja huuhtele lopuksi. Avot, kyllä tulee puhdasta.

Näillä ohjeilla kohti ekologisempaa siivousta, luonto ja mieli kiittää. Muista myös tämä Sinikan vinkki: virttyneet kotihousut jalassa, hiukset laittamattomana ja meikittömänä siivoaminen tuntuu vieläkin kamalammalta. Laita hiukset kuntoon, liilaa luomiin, punat huuliin, hienoin mekko päälle, korkokengät jalkaan, musiikki soimaan ja kuohuvaa lasiin. Jo on kumma, jos ei ala siivous maittamaan. PUS!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti