maanantai 11. elokuuta 2014

Sinikan paremmat herkkukurkut

Tarkan euron tyttönä, Sinikka on harrastanut joka syksy jonkinlaista säilöntää. Kimmokkeen säilöntään on antanut eräs ihanainen ystävätär, joka asustelee Kemiönsaaressa ja pyörittää siellä isoa taloa marttamaisin ottein. Tänä vuonna Sinikka laittaa säilöntäpurkkeihin kurkkuja ja punajuurta. Avomaankurkut täytyi nyt ostaa kaupasta, mutta punajuuria tulee omasta plantaasilta juuri sen verran, että niistä saa tehtyä etikkapunajuuria talvipäivien iloksi.
Sinikalle iski kaupassa ahneus ja kurkkuja tuli ostettua vähän liikaa, mutta eipä se haittaa, täytyy käydä heti huomenna ostamassa lisää lasipurkkeja, niin saa sitten kaikki kurkut laitettua säilöön.

Sinikka tekee kurkut aina seuraavan ohjeen mukaan:

  • 2 l vettä
  • 4-5 dl sokeria
  • 2 rkl suolaa
  • 1/2 rkl sinapinsiemeniä
  • 1/2 rkl maustepippuria
  • tillinkukintoja
  • (pala piparjuurta)
  • 6 dl väkiviinaetikkaa

Kurkut pestään huolellisesti, pilkotaan viipaleiksi tai jos haluaa niin voi laittaa myös kokonaisina purkkeihin, tilli ja piparjuuri hienonnetaan sekaan kurkkujen kanssa. Keitä vettä ja mausteita kattilassa n. 10 minuuttia, lisää etikka ja kuumenna liemi kiehuvaksi. Kaada kuuma liemi kurkkujen päälle ja tarkista, että kaikki kurkut peittyvät liemen alle. Sulje tölkit ja säilytä jääkaapissa. Kahden viikon kuluttua kurkut ovat valmiit, mutta kannattaa odottaa myöhempään syksyyn, ettei kaikki mene heti kerralla parempiin suihin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti